top of page

Hjort bourguignon


Hjort bourguignon - En vild klassiker
Hjort Bourguignon


Pontus Frithiof

Pontus Frithiofs recept på denna värmande Hjort bourguignon passar lika bra till middagsbjudningen med vännerna som till en mysig söndagskväll med familjen. Det bästa är att den kan lagas i god tid i förväg för att sedan värmas på när det är dags att äta.




Grytan:


  • 800 g grytbitar.

  • 2 msk smör.

  • 1 msk olja.

  • 1 stor morot.

  • 1 stor gul lök.

  • 2 st vitlöksklyftor.

  • 2 msk tomatpuré.

  • 1 msk vetemjöl.

  • 3 dl rött vin, med fördel bourgogne.

  • 3 msk oxfond.

  • 2 dl vatten.

  • 1 tsk hackad färsk timjan. Bara bladen, inte kvistar.

  • 2 lagerblad.

  • 0.5 tsk salt.

  • 2 krm nymalen svartpeppar.


Gör såhär:

  1. Bryn grytbitarna i olja och smör på hög värme och salt och peppra.

  2. Skiva sedan lök, morot och vitlök.

  3. Flytta över kötten till en kastrull eller gryta i rymlig storlek.

  4. Stek sedan löken, vitlöken och moroten i lite smör på medelvärme och tillsätt sedan tomatpurén.

  5. Låt detta få lite färg och pudra sedan över mjölet.

  6. Tillsätt vin, vatten timjan och lagerblad och låt sedan koka upp under omrörning.

  7. Slå detta över köttet och tillsätt sedan oxfond.

  8. Låt puttra på låg värme i cirka 1 timme eller tills köttet blivit mört.

  9. Smaka upp med salt och peppar.


Garnityr:

  • Smålök 200 g.

  • Rökt sidfläsk 300 g.

  • Skogschampinjon 200 g.


Gör såhär:

  1. Baka smålöken på 140 grader med skal i olja och smör tills de är genommjuka.

  2. Smaka upp med salt och peppar.

  3. Tärna sedan det rökta sidfläsket i 1x1 cm stora bitar och stek tills gyllenberuna.

  4. Dela skogchampinjonerna i kvartar och stek i rikligt med smör på medelvärme tills har släppt allt vatten och är gyllenbruna.

  5. Serveringsförslag:


Servera grytan med garnityren, hackad persilja och pressad potatis.





bottom of page