HJORTKÖTTBULLAR MED ENBÄRSGRÄDDSÅS, VÄSTERBOTTENPURÉ, RÅRÖRDA LINGON OCH PRESSGURKA

Ibland vill man bara ha en riktig klassiker! Och vad är inte bättre än att göra viltköttbullar på hjort? Testa detta receptet på hjortköttbullar av Pontus Frithiof.
Hjortköttbullar
500g Svenskt Gårdsvilt hjortfärs (du kan också testa med någon annan av våra färser av vildsvin, rådjur eller älg)
1 st ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl grädde
2 msk Skånsk senap
1 tsk salt
1 st gul lök
Nymalen peppar
Smör och olja till stekning
Svetta löken i smör, lägg den sedan åt sidan för att svalna av något.
Blötlägg och rör ihop ströbrödet grädde och ägg. Låt blandningen stå ca 5 min.
Rör ihop hjortfärsen med ströbrödsblandningen, senap och löken. Salta, peppra och blanda så att färsen blir homogen.
Rulla köttbullar i önskad storlek.
Stek köttbullarna runt om i smör och olja på medelhög värme.
Tips!
Lägg färdigrullade köttbullar på en plåt och ställ in i ugnen ca 5-10 min på 175 grader innan du steker dem. De kommer att se lite tråkiga och gråa ut när du tar ut dem från ugnen. Men sedan håller köttbullarna ihop mycket bättre vid stekning i stekpannan och du kommer att få de där perfekta gyllenbruna köttbullarna på tallriken.
Enbärsgräddsås
1 gul lök
2 msk + 2 msk smör
1 msk krossade enbär
2–3 dl utspädd viltfond enligt förpackning
3 dl grädde
1 msk konjak eller sherry
Maizena utrört i lite vatten
Svetta enbär och lök i 2 matskedar smör i en kastrull. Häll på fond och ge ett uppkok.
Tillsätt grädde, låt sjuda i 10 minuter. Red av med lite maizena utrört i vatten.
Smaka av med salt och en matsked konjak eller sherry.
Dra kastrullen åt sidan och tillsätt ytterligare 2 matskedar smör.
Västerbottenspotatispuré
800g mjölig potatis
100 g smör
100g riven Västerbottensost
2-3 dl mjölk
Salt
Skala potatisen, lägg ni rymlig kastrull. Täck potatisen med lättsaltat vatten.
Låt potatisen koka mjuk under lock.
Koka upp mjölken tillsammans med smöret.
Häll av potatisen med en och låt den ånga av.
Pressa potatisen ner i en kastrull, tillsätt den varma mjölken och smöret samtidigt som du vispar potatisen.
Tillsätt riven västerbottenost och vispa till en slät potatispuré.
Smaka av med salt.
Rårörda lingon
2 dl lingon (frysta)
1 dl strösocker
Blanda lingon med socker i en bunke, täck bunken med plastfilm och låt stå framme i rumstemperatur ett dygn tills sockret har smält.
Rör runt i lingonen, smaka av.
Lägg upp lingonen i en burk och förvara i kyl.
Håller minst två veckor i kyl.
Pressgurka
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt
1 st gurka
Rör ihop ättika, socker och vatten i en kastrull. Sjud ättikslagen tills sockret löst sig, Ställ lagen kallt tills den svalnat av helt.
Skiva gurkan tunt och lägg dem i en bunke. Salta gurkan och blanda blanda runt.
Låt gurkan saltas ur ca 10 minuter.
Häll av vätskan från gurkan.
Fyll en rymlig behållare med ursaltad gurka och täck den sedan med 123-lagen.
Låt gurkan stå minst en timma. Överbliven lag går att spara.